rust vinden 1

Zij zagen een Samaritaan, die een lam droeg, op weg naar Judea. Hij zeide tot zijn discipelen: Waarom draagt deze man een lam met zich? Zij zeiden tot hem: Opdat hij het zal doden en opeten, maar alleen als hij het gedood heeft en het een lijk geworden is. Zij zeiden: Anders zal hij het niet kunnen doen. Hij zeide tot hen: Zoekt gij ook een plaats voor u om te rusten, opdat gij niet een lijk wordt en opgegeten wordt.

Waar vindt een mens plaats om te rusten terwijl hij toch leeft? Want rust in de volstrekte zin is bewegingloosheid en dus dood. Het wordt natuurlijk niet zo bedoeld dat de mens in de rust der bewegingloosheid zal vertoeven om daardoor niet opgegeten te worden. Waarin vinden we rust? Wat doet ons als diepe rust en onschokbare zekerheid aan temidden van het woelige en al te beweeglijke leven? Er is maar één mogelijkheid. In het eigen leven, het innerlijke leven een blijvende en onverstoorbare gemoedsgesteldheid te leren kennen die van zo groot vermogen is dat alles wat de mens overkomt, wat het dan ook is, niet in staat is dit aan te tasten. De gehele verlossing berust op die innerlijke onafwijsbare zekerheid. Deze zekerheid is de belevenis van een innerlijke kracht en wanneer de praktijk van het leven leert dat deze innerlijke kracht zich door niets maar dan ook niets laat verstoren, dan is daarin voor de mens wel het bewijs geleverd dat hij aan het juweel van de lotos deel heeft. Dwz hier is het bewijs de belevenis zelve.

Dit juweel is heilig. Voor het Christendom is het Christus. Immers Christus is voor de gelovige de gestalte Gods zoals deze voor de mens waarneembaar wordt. Maar dit is niet de uiterlijke gestalte van vlees en bloed. Deze is gekruisigd geworden en door de dood heen gegaan. Daarna is het eigenlijk onaantastbare vrij geworden in zijn universele werking en deze bevrijdende universele werking wordt altijd door de gelovige mens aanwezig geacht (in het geloof zelve), niet enkel maar als een van horen zeggen, maar als een werkzame geloofs en liefdekracht in hem zelf. Dit is niet een voorstelling, zelfs niet een gedachte of een idee. Het is een levende werkelijkheid die aan een ieder mensenkind geopenbaard kan worden. Alleen de wil tot deze openbaring brengt met zich mee dat ook degeen aan wie zij geschiedt, door de dood, de hel, de duivel, de vernietiging, de kruisiging moet heengaan. Er is geen andere mogelijkheid. Wil een mens deze weg niet bewandelen dan zal hij geen deel krijgen aan 'de plaats om te rusten.'

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=N72JTS63

Reacties

Kagib zei…
lieve jij,

Ja voor wie wil heb alles vanaf hier opnieuw ingesproken, ben daarmee bezig. De kwaliteit is n stuk beter en ja de toonzetting de energie erin is ook wel veranderd. Zou zeggen laat t s op je inwerken, echt de moeite waard.

lieve warme groet Kagib

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS