rust vinden 4

Maar wel is te begrijpen dat de innerlijke lichtbron, van onze buitenste en uiterlijke bewustzijnskring gezien, verduisterd is en als niet aanwezig geldt, hoewel een ieder zich toch af kan vragen hoe hij door ervaring en belevenissen, ook innerlijk aan de verdieping en verheldering van zijn bewustzijn komt. Hoe is het toch mogelijk dat in het algemeen de mensen zo weinig belang stellen in het leven dat zij zelve zijn en dat zij zich in eindeloze variaties van stemmingen, lichtschakeringen en vreugden bewust kunnen worden tot voor altijd de kracht van het innerlijke licht doorbreekt en zij daardoor worden geleid en gericht.

Want de dood is de ontkenning en de afwezigheid van dit licht en leven. Die ontkenning is iets heel vreemds want men leeft toch? Hoe benauwd, moeizaam en smartelijk soms het leven voor de mensen is, hoe oppervlakkig en banaal de smaak van het leven ook aandoet, dan is dit toch alleen maar daardoor dat zij niet gebruik maken van de vrijheid om te breken met die sleur van ellende, die stromen van genot, eerzucht en heerszucht, die verslaving aan spokerijen en schaduwbeelden waardoor de hypnose der onwetendheid en duisternis een verlammende greep krijgt over het brein niet alleen maar ook over het gevoelsleven. Want dat dit afstompt en niet meer functioneert, is wat aan alle werkelijke levensvatbaarheid in lichaam en ziel de nekslag geeft.
Waarom openen de mensen hun hart niet meer voor het mysterie van het leven, het alverzoenende en helende levenslicht dat uit dat eigen hart zal opschijnen zodra er maar een sprank van liefde, van verlangen, van genegenheid toe bestaat.

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=KZF95OEZ

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS