lijden en leven 3

Maar wat is het Leven dat met een hoofdletter wordt geschreven en zich onderscheidt van het dagelijkse leven met zijn vele contrasten en moeilijkheden, zijn zorgen en pijnen, zijn angsten en vernietigingen? Waar is dat Leven, het Leven van de bevrijdende oceaan? Men kan alles denken wat het leven niet is. Zoals in het innerlijk leven licht en schaduw elkander afwisselen en uit het eeuwig ene en het andere de bevrijdende factor zich baanbreekt als een belevenis waarin de tegenstellingen zich verenigen tot een eeuwige onaantastbare, zich steeds vernieuwende levensgestalte. Wie kan zeggen wat liefde is als hij nooit bemind heeft? Hij zal spreken over de surrogaten der liefde die hij heeft van horen zeggen of waarover hij heeft gelezen.

Maar behoort het niet tot de diepste en innigste, tot de verborgenste en meest intieme belevenissen der ziel als hij de rode mantel van het lijden in zich heeft afgelegd en het mysterie der verlossing door het Leven deelachtig is geworden? Het Leven dat de mens steeds weer schoon wast en hem met onbegrijpelijke vreugde en gelukzaligheid doet beleven hoe de tijd geen vat heeft op de innerlijke mens en waarvoor het lichaam als omhulling dient.
Wie zal vragen wat dat Leven is? Als wij het de eenheid noemen komt de twijfel op en vraagt: waartoe kunnen wij dan de eenheid herleiden? Want als de eenheid er is is er ook de tweeheid en de veelheid. Wat wil Jezus zeggen met Leven? En hij bedoelt hier niets anders dan Leven. Hoe kan een mens eigenlijk spreken over het ene Leven? Hij moet zich buiten het Leven kunnen plaatsen om erover te kunnen spreken en dan blijkt er ook nog het andere te zijn waaruit hij het in een begrip wil vangen.


Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=VSFYCF2K

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN