onkruid en de oogst 4

De werklieden werd niet toegestaan het onkruid uit te trekken. Jezus waarschuwt: doe het niet, want je trekt de goede tarwe mee de grond uit. De tarwe en het onkruid schijnen zo met elkaar te zijn verstrengeld dat met het ene uit te roeien je ook het andere vernietigt. Wat moeten de werklieden in de wijngaard des heren nu doen? Moeten zij niet overal rondgaan en van hun afkeuring en nooit aflatende kritiek blijk geven? Moet men niet het mes erin zetten en de naaste onder het oog brengen wat onkruid is? De splinters verzamelen uit het oog onzer broeders? Moeten we het innerlijk leven niet schoon en steriel maken en alles eruit wegdoen? Tot niets meer overblijft. Want alles wordt op onkruid onderzocht en dit moet weg. De ijveraars worden als spionnen die overal rondgaan door de wereld en het al verdacht vinden wanneer men iemand wat aardig goeiedag zegt. Dan zeggen zij: wat heeft dat te betekenen?

Het is een aardig grapje als twee analytici de lift uitkomen terwijl de liftjongen hun vriendelijk goedendag zegt en zij elkander verschrikt aankijken en zeggen: weet jij wat hij bedoelt?

Er is zelfs een tijd geweest dat men een mens van onkruid verdacht en hem uit pure reinigingsmanie maar helemaal verbrandde met onkruid en al. O die zeveraars en zuiveraars die aan de mensen en de wereld zitten te dokteren en er geen biet mee opschieten en een boel schade aanrichten. De Christenen hebben nu tweeduizend jaar alle mogelijke kritiek op elkander gehad en zijn daarom elkaar op de meest barbaarse manieren te lijf gegaan. Ook de niet-christenen werden met onkruid en al verbrand en vergast. Maar de mensen zijn zelf zo verblind dat ze niet anders doen dan hun eigen verblindheid op hun naaste te wreken waardoor ze altijd in de zone van de laster leven en aldus zich zelf veroordelen tot ellende en innerlijke verduistering.
Welk een ontzaglijk woord van Jezus om voorzichtigheid te betrachten en het onkruid niet uit te roeien omdat de dag zal komen van de oogst en de onkruiden herkenbaar zullen zijn en het kaf van het koren wordt gescheiden. Hoe zien de mensen elkander aan? Met wantrouwen en angst, met hoogmoed en oordeel. Waar is het oog dat als een ontstoken kaars het gehele lichaam verlicht en waarin de volstrekte vergeving is van alle zonden? Nu ja, de zonde tegen de heilige geest is de enige die niet vergeven kan worden omdat de mens hier tegen zijn afkomst en de essentie van het leven zelf gericht is. Dit is de moord der ziel. Het zou niet helpen als men deze mens met het open oog aanziet.


Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=T4CQF9BQ

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN